Jeans zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, maar wat een jeans echt uniek maakt zijn de aangebrachte finishes. Finishes zijn bewerkingen op de jeans waardoor deze een andere (unieke) look krijgt. Benieuwd hoe dat precies werkt? Lees dan vooral verder!
Nadat de jeans helemaal in elkaar is gezet wordt de jeans vaak nog handmatig bewerkt, finishes genoemd. Dit zijn bewerkingen op de jeans waardoor deze een andere look krijgt. Er zijn veel verschillende soorten finishes, en er kunnen er meerdere bewerkingen per jeans zijn. Bij elke jeans die wij verkopen staat beschreven welke bewerkingen de jeans heeft ondergaan. hieronder kun je lezen wat alles precies inhoud.
Het aanbrengen van finishes begint met een ongewassen jeans, ook wel een ‘raw jeans’ genoemd. Elke jeans begint als een donkerblauwe jeans. Alle behandelingen worden handmatig stap voor stap aangebracht. Een jeans met veel verschillende behandelingen zal hierdoor dan ook duurder zijn dan een jeans met weinig tot geen behandelingen.
Door een jeans met 100 broeken tegelijk in een enorme wasmachine met puimstenen te wassen, krijgt de jeans een vintage verwassen look. Een grove kiezel zorgt voor een ruiger waseffect, we noemen dit ook wel stone wash. Door de jeans te wassen met gladde kiezels zorgt dat voor een minder heftige wassing. Hoe langer je een jeans wast zonder puimstenen, hoe lichter de kleur wordt.
Een zeer korte wassing wordt ook wel een ‘’Rinse’’ wash genoemd. Een bleach wash zorgt voor een hele lichte wassing. Bij een bleach wash wordt bleekmiddel toegevoegd, waardoor de stof direct uitbleekt.
Soms vind je nog wat sporen terug van hoe de jeans er origineel, als raw jeans, uit zag. Bijvoorbeeld in de zaken, waar je nog de donkere kleur ziet.
Hieronder vind je de verschillende bewerkingen met een voorbeeld.
Het wasproces begint bij de ongewassen broek, waarop allerlei behandeling mogelijk zijn om de jeans een gedragen/versleten/ verwassen look te geven. Iedere extra behandeling wordt handmatig gedaan en zal dus ook invloed hebben op de prijs.
Een ongewassen ‘raw’ jeans is in productie goedkoper dan een heftige verwassen, versleten jeans. Doordat iedere jeans zoveel diverse handmatige behadelingen krijgt, is iedere jeans uniek.
Door een jeans met 100 broeken tegelijk in een enorme wasmachine te wassen met puimstenen krijgt de jeans een vintage look.
Hoe grover de kiezel, hoe ruiger het waseffect. Gladde kiezels worden vaak voor een mindere heftige wassing gebruikt. Des te langer je wast zonder puimstenen, hoe lichter de kleur wordt. Een zeer korte wassing heet ‘Rinse’ wash.
Door het toevoegen van bleekmiddel wordt de stof direct uitgebleekt, waardoor je een hele lichte wassing krijgt. Dit wordt ‘bleach’ wash genoemd.
Ook hier creëert de wasserij het vintage effect door slijtplekken op de jeans aan te brengen zodat het lijkt dat de broek al lang gedragen en versleten is. Dit gebeurt met o.a een schuurpapiertje allemaal met de hand.
Het marble effect zorgt voor het gestreepte effect op de jeans. Elke jeans wordt handmatig met een tye-wrap vastgezet en vervolgens gewassen.
Om een standaard Jeans een ‘vuile’/afgewassen look te geven, wordt op bepaalde plekken (colour)spray gebruikt voor een vintage kleur. Daarna wordt de broek gewassen waardoor de kleur vervaagd wat zorgt voor een zachter effect.
Door dit effect lijkt het alsof de jeans al langere tijd gedragen is, voornamelijk lichte verkleuringen op de ‘kreuk’ zone rondom de gulp en knieholten.
De naam whiskers komt origineel van de ‘snorharen’ van een poes.
Tagging wordt met de hand erin geplooid en vastgezet met tangen. Daarna wordt dit met een speciale ficatie ingesprayed.
Hierna gaat de jeans de oven in, hierdoor blijven de ‘natuurlijke’ plooien er na een paar keer wassen nog in zitten.
Met een kleine slijptol wordt de jeans bewerkt om versleten plekjes te creëren op bijvoorbeeld de zak intast en achterzakken, maar ook op het bovenbeen ter hoogte van de zakvoering.
Deze manier van slijtage hoort bij de gedachte dat een jeans een ‘worker’ is die slijt op de plekken die veel gebruikt worden.
Soms worden de jeans na destroy ook weer ge-repaired met bijvoorbeeld een zigzag steek, dit wordt stich & repair genoemd.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!